Aanhouding voor inbraak in Russisch pand

De veelpleger naar wie de politie op zoek was wegens de inbraak in een Russisch pand in Den Haag is aangehouden. Het gaat om een 43-jarige man. Hij werd woensdag bij een politieactie in een horecazaak in de hofstad aangehouden.

Van de man zijn vingerafdrukken gevonden in het pand aan de Banstraat, zo bleek vorige week al. De politie was sindsdien naar hem op zoek.


Bij de inbraak in de woning, die wordt beheerd door de Russische ambassade, werden vorige week donderdag persoonlijke spullen van de bewoonster, een medewerker van de ambassade, meegenomen. De inbreker kwam binnen via de voordeur zonder schade aan te richten. Ook in de woning werd niets vernield.

De inbraak ligt gevoelig vanwege recente spanningen tussen Rusland en Nederland. Na de arrestatie van de opvarenden van een onder Nederlandse vlag varend schip van Greenpeace werd in Nederland een Russische diplomaat aangehouden. Daarna werd een Nederlandse diplomaat in Rusland in zijn woning mishandeld. De inbraak werd door sommige Russische media als een reactie op deze incidenten gezien.

De verdachte is veelvuldig met politie en justitie in aanraking geweest voor woninginbraken en insluipingen. Onderzocht wordt of hij verantwoordelijk is voor andere inbraken in de buurt van de Banstraat. De man wordt naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De Russische ambassade is op de hoogte gebracht van de aanhouding.

2013-10-24 10:34