Eerste vorstperiode lijkt zich aan te dienen

 

Nederland loopt kans vanaf komend weekeinde de eerste vorstperiode van deze winter voor zijn kiezen te krijgen. “Een hogedrukgebied en een lagedrukgebied vechten momenteel uit wat het gaat worden”, zegt meteoroloog van Weeronline Jaco van Wezel woensdag.

Vanaf vrijdag stroomt sowieso koudere lucht Nederland binnen. “In de loop naar maandag neemt de bewolking af, dus er is een redelijke kans dat temperatuur verder in het weekeinde onder het vriespunt komt.” Als het flink opklaart, zou het in de nacht zelfs 5 graden onder nul kunnen worden.

Vanaf maandag is het moeilijker te voorspellen. “Boven IJsland hangt een lagedrukgebied en boven de Scandinavische landen een hogedrukgebied. Nederland ligt ongeveer op de grens van die gebieden.”

Als het lagedrukgebied overwint, blijft het weer ongeveer zoals het nu is. Het is dan overdag ongeveer 6 graden en ’s nachts net boven het vriespunt. Als het hogedrukgebied overwint, blijft het overdag rond het vriespunt en kan worden gerekend op nachtvorst.

11 januari 2012, 12:28
©NOVUM