CDA wil namen afluisterschandaal

Het kabinet moet vertellen wie de Amerikaanse inlichtingendienst NSA allemaal heeft afgeluisterd. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag bepleit tijdens een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de Europese top van vorige week.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kreeg woensdag de bevestiging dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens onderschept heeft over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland.


Omtzigt denkt dat sprake is van gerichte afluisterpraktijken. “Zou de regering een lijstje kunnen geven van wie de gegevens allemaal onderschept worden in Nederland?”, vroeg hij.

Om zijn woorden kracht bij te zetten, vervatte Omtzigt zijn vragen in een motie. Rutte wilde daar echter niet op reageren. Het dossier ‘ontwikkelt zich ieder halfuur’ en Rutte zei dat hij de ‘allerlaatste stand van zaken’ niet paraat heeft. De premier verwees Omtzigt en de overige Kamerleden naar Plasterk, die zich met de kwestie bezighoudt. Rutte zal Plasterk vragen om op Omtzigts motie te reageren.

Ook D66-leider Alexander Pechtold wil weten wat het kabinet gaat doen, nu blijkt dat de VS ook op grote schaal in Nederland spioneert. “Want Plasterk leunt achterover”, zei Pechtold. De D66’er wil dat er een zogeheten no-spy agreement wordt gesloten met de VS. PvdA-Kamerlid Marit Maij reageerde niet afwijzend op dat plan. “Ik denk dat het een goed voorstel is.” Wel wil zij eerst weten wat de premier ervan vindt.

Rutte zei dat hij eerst wil kijken wat het Duits-Franse initiatief om in gesprek te gaan met de VS over de afluisterpraktijken oplevert. Nederland wil daar graag bij aansluiten en de premier sloot niet uit dat dit uiteindelijk uitmondt in het door Pechtold gewenste akkoord. Lukt dat niet, dan is een ‘separaat initiatief’ van Nederland ook mogelijk. Het is van groot belang dat de relatie met de VS op dit punt wordt geklaard, aldus Rutte. “De Nederlandse regering neemt het hoog op en zit erbovenop.”

 

2013-10-31 12:05