Turkije haalt correspondent Vermeulen van zwarte lijst

NOS- en NRC-correspondent in Turkije Bram Vermeulen staat niet meer op een zwarte lijst. De Turkse minister van binnenlandse zaken heeft tegen EU-rapporteur Ria Oomen gezegd dat ‘alle restricties’ wat betreft reizen naar en in Turkije zijn opgeheven. “Geweldig nieuws”, reageert de journalist via Twitter.


Volgens de minister was sprake van een misverstand. Anderhalve week geleden meldden de NOS en NRC dat Vermeulen als ‘veiligheidsprobleem’ wordt beschouwd. De Turken weigerden te zeggen waarom, waarop Vermeulen een stap naar de rechter aankondigde.

Vermeulen werd sinds begin dit jaar tegengewerkt. Aan de grens kreeg hij geregeld problemen, waarbij hij steeds te horen kreeg dat hij is aangemerkt als ongewenst persoon. Toen hij probeerde uit te zoeken waarom dit gebeurde, dreigden de autoriteiten hem per 1 januari de toegang tot het land te ontzeggen. Hij kreeg te horen dat hij geen nieuwe verblijfsvergunning of perskaart zou krijgen.

De verslaggever had los van deze kwestie al besloten eind dit jaar te stoppen als correspondent in Turkije en terug te kregen naar Zuid-Afrika, waarvandaan hij al eerder werkte.

2013-10-31 14:10