Utrechtse raad kiest dinsdag burgemeester

De gemeenteraad van Utrecht maakt dinsdag bekend wie wordt voorgedragen als opvolger van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA). Op de vacature hebben 26 kandidaten gereageerd. Onder meer de namen van voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius en VVD’erJan van Zanen, de huidige burgemeester van Amstelveen, worden veel genoemd.


 

Ook zanger Henk Westbroek deed een gooi naar het burgemeesterschap maar hij liet vorige week al weten dat de keuze niet op hem is gevallen. Ook de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld liet al weten te zijn afgevallen.

De kandidaat met de meeste stemmen wordt door de gemeenteraad aanbevolen bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA). Die neemt voordrachten doorgaans over, waarna de nieuwe burgemeester door koning Willem-Alexander wordt benoemd.

Wolfsen (PvdA) vertrekt eind dit jaar na zes jaar burgemeesterschap bij de gemeente. Utrecht wil dat zijn opvolger begin januari aan de slag gaat.

2013-11-01 11:21