Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Utrecht

Jan van Zanen is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Utrecht. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagmiddag besloten. De VVD’er is nu burgemeester van Amstelveen.

In totaal waren er 26 gegadigden voor de baan. In de gemeenteraad werden uiteindelijk twee kandidaten besproken. Wie de andere kandidaat was, is geheim.


 Van Zanen volgt Aleid Wolfsen (PvdA) op die begin mei bekendmaakte niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn. Hij was sinds 2008 burgemeester van Utrecht, maar kreeg veel kritiek te verduren. Zo werd hem verweten niet snel genoeg te hebben ingegrepen bij pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel.

De kans op een linkse burgemeester leek groot. GroenLinks is met tien zetels de grootste partij in Utrecht. PvdA en D66 volgen met ieder negen zetels. De VVD heeft zeven zetels en het CDA blijft hangen op vier zetels. In totaal zijn 45 zetels verdeeld over negen fracties.

Van een aantal sollicitanten was al bekend dat de functie aan hen voorbij zou gaan. Zo werd zanger Henk Westbroek afgewezen en haalde ook de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld de laatste ronde niet. Een andere naam die veelvuldig de ronde deed was voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Van Zanen wordt aanbevolen bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA), die de voordrachten doorgaans overneemt. Daarna wordt de nieuwe burgemeester benoemd door koning Willem-Alexander.

 

2013-11-05 16:44