PvdA: VS moeten afluistergegevens wissen

De Verenigde Staten moeten de gegevens verwijderen die illegaal in Nederland zijn verzameld. Het kabinet moet daar bij de Amerikaanse overheid op aandringen, vindt coalitiepartij PvdA. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat over het afluisterschandaal.


“Nederland moet eisen dat de gegevens die ten onrechte zijn binnengehengeld ook weer worden verwijderd”, zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Het kabinet moet verder ‘krachtig laten horen’ dat het illegaal afluisteren onacceptabel is. Recourt zei verder dat hij ‘zeer verontwaardigd is’ over de afluisterpraktijken. “Zo gaan bondgenoten niet met elkaar om.”

Recourt wilde echter geen steun geven aan een voorstel van D66 om een parlementair vooronderzoek in te stellen. Ook ziet hij niets in het plan van de SP om klokkenluider Edward Snowden naar Nederland te halen of hem via een videoverbinding te spreken. De PvdA wil afwachten wat voor onthullingen er over Nederland komen.

2013-11-06 11:42