Arnhem stuurt burgemeester naar Opstelten om wiet

De gemeenteraad van Arnhem wil dat burgemeester Herman Kaiser (CDA) een hartig woordje wisselt met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De gemeenteraad is boos op Opstelten omdat hij een voorstel voor een proef met legale wietteelt afwees. Dat staat in een motie van D66, GroenLinks, SP en PvdA die maandagavond werd aangenomen.


De Arnhemse gemeenteraad vindt dat Opstelten gemeenten geen kans geeft om met legale wietteelt te experimenteren omdat initiatieven van veel gemeenten ‘bij voorbaat de grond worden ingeboord’. De raad vindt het onzinnig dat coffeeshops softdrugs mogen verkopen, maar niet inkopen omdat de teelt en toelevering illegaal is.

De raad wil ook dat Kaiser een gezamenlijke gemeentelijke lobby begint om het gedoogbeleid van softdrugs verder uit te breiden. Collegepartijen D66, SP en GroenLinks pleitten vorige week voor regulering van de bevoorrading van coffeeshops. Volgens de partijen is de politie te veel tijd kwijt met het opsporen van illegale plantages, die vaak brandgevoelig zijn.

Behalve D66, GroenLinks en de SP zit ook de VVD in het college in Arnhem. De PvdA is de grootste partij in de Gelderse hoofdstad.

 

2013-11-12 12:10