‘PVV laat EU-exit onderzoeken’

De PVV heeft een Brits onderzoeksinstituut opdracht gegeven te onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn als Nederland uit de Europese Unie stapt. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag. Het onderzoek zou worden betaald uit fractiesubsidie.

Volgens NRC blijkt uit correspondentie tussen de PVV en het onderzoeksbureau, Capital Economics, dat het onderzoek naar schatting 270 duizend euro gaat kosten. Het bureau is ‘vrijwel overtuigd’ dat de conclusie zal zijn dat uittreding uit de EU voordelig is voor Nederland.


De PVV betaalt het onderzoek uit de subsidie aan de fractie. Over deze subsidie was onlangs ophef, omdat de PVV er in strijd met de regels partijactiviteiten van zou hebben betaald. Ditmaal zou de PVV via ‘informele contacten’ bij de Tweede Kamer hebben geverifieerd of het onderzoek uit de fractiesubsidie mocht worden betaald. Dat bleek het geval, mits het onderzoek niet als campagnemateriaal wordt gebruikt.

De PVV was dinsdagmiddag niet meteen bereikbaar voor commentaar. De partij liet vorig jaar al onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn als Nederland de gulden zou herinvoeren. Het bureau Lombard Street Research concludeerde dat dat tientallen miljarden euro’s voordeel op zou leveren, maar op die conclusie kwam veel kritiek.

2013-11-12 12:59