Jeugdzorg vreest faillissementsgolf

Als niet snel duidelijk wordt hoeveel geld er straks voor de jeugdzorg is dreigen de bureaus jeugdzorg volgend jaar al failliet te gaan. “We beginnen nu te merken dat banken geen lening meer durven te verstrekken omdat er te veel onduidelijkheid is”, zegt een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland donderdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Vanaf 2015 gaan gemeenten in plaats van provincies over de jeugdzorg. De provincies hebben de contracten daarom opgezegd. Het rijk heeft nog altijd niet aan de gemeenten duidelijk gemaakt hoeveel geld zij voor het regelen van de jeugdzorg krijgen. Daarom kunnen gemeenten de Bureaus Jeugdzorg nog niets toezeggen over hun budget.

Voor banken is het kennelijk nog te onzeker of de bureaus straks voldoende inkomsten hebben en daarmee is het niet aantrekkelijk een lening te verstrekken. Ook dringen banken aan op het sneller terugbetalen van leningen.

Hoeveel bureaus hierdoor in de problemen dreigen te komen, kon de woordvoerder niet aangeven. “Als er het komende jaar helemaal niks gebeurt, maar dat is erg onwaarschijnlijk, gaat iedereen failliet.


Maar nu verschilt de situatie per gemeente. Sommige gemeenten hebben wel intentieverklaringen ondertekend waarin staat dat de werkzaamheden worden voortgezet, zonder concrete bedragen te noemen. Met zo’n verklaring zijn banken meestal al gerustgesteld. Maar andere gemeenten weigeren zo’n verklaring te tekenen en dan wordt het probleem heel dringend.”

Abvakabo FNV luidde woensdag al de noodklok over de onzekerheid onder werknemers. De bond wees erop dat het bureau jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland alle 1400 medewerkers heeft laten weten collectief ontslag aan te vragen als dit jaar geen oplossingen worden gevonden. De vakbond noemde dat ‘ongepast’ omdat het alleen voor onnodige onrust zou zorgen. De bureaus jeugdzorg zouden zich beter kunnen inzetten voor goede afspraken met gemeenten in plaats van nu al de vlag te strijken.

Om het probleem op te lossen moet het rijk volgens Jeugdzorg Nederland snel duidelijkheid geven. De Transitiecommissie die de overgang van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten onderzocht, gaf dinsdag ook al aan dat het financiële duidelijkheid voorlopig de belangrijkste randvoorwaarde voor een soepele overgang is.

De commissie stelde dat er nog maar weinig tijd is en dat alle betrokkenen nu aan de slag moeten. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaven aan de conclusies te delen.

 

2013-11-14 10:24