Universiteiten willen meer academici voor klas

Universiteiten willen meer academisch opgeleide docenten voor de klas in het voortgezet onderwijs. Dat zegt de vereniging van universiteiten VSNU donderdag in haar donderdag gepresenteerde academische lerarenagenda.

“Wanneer er goede, bevoegde en gedreven leraren voor de klas staan plukt iedereen daar later de vruchten van” , zegt voorzitter Karl Dittrich in een verklaring. “De universiteiten zelf ook.”


De universiteiten willen ook de kwaliteit van de lerarenopleiding en -opleiders verbeteren. Ook willen ze onderzoek naar wat wel en niet werkt in de klas bevorderen.

De beroepsgroep staat volgens de VSNU al jaren onder druk en het aantal belangstellenden loopt terug. Daardoor zijn grote tekorten ontstaan, die hebben geleid tot de inzet van onbevoegde docenten. De universiteiten maken zich daar grote zorgen over en voelen zich hier medeverantwoordelijk voor.

Ook de VVD pleit voor meer academici voor de klas. De regeringspartij wil dat vanaf 2020 in de hoogste klassen van het vwo alleen nog les wordt gegeven door docenten die een universitaire opleiding hebben afgerond.

 

2013-11-14 11:44