Eerste borgsommen voor activisten overgemaakt

Greenpeace heeft de eerste borgsommen overgemaakt om de opvarenden van de Arctic Sunrise vrij te krijgen. Het duurt naar verwachting nog zeker drie dagen voordat de activisten de cel uit kunnen, zegt een woordvoerder van Greenpeace woensdag.

Tot nu toe is van zestien opvarenden, onder wie de twee Nederlanders, bepaald dat zij op borgtocht mogen vrijkomen. Per gevangene moet een borgsom van 45 duizend euro worden neergelegd. Zodra van een gevangene vaststaat dat hij op borgtocht vrij mag komen, maakt Greenpeace het geld zo snel mogelijk over.


Dinsdag kampte Greenpeace er nog mee dat niet duidelijk was gemaakt naar welk rekeningnummer dit geld moet worden overgemaakt. Dat probleem is inmiddels verholpen, zegt de woordvoerder.

De gevangenen worden niet meteen na de overboeking vrijgelaten. “De autoriteiten moeten eerst controleren of het geld is aangekomen en allerlei andere zaken regelen”, zegt de woordvoerder. Zo is nog niet bekend onder welke voorwaarden de activisten vrijkomen. “Mogen ze Rusland uit? Of komen ze in Sint-Petersburg onder huisarrest te staan? Dat is allemaal nog niet duidelijk.”

2013-11-20 14:19