Agent niet vervolgd voor neerschieten asielzoeker

Een agent die in april een asielzoeker in Utrecht neerschoot omdat die met een mes dreigde wordt niet vervolgd. Omdat de agent geen direct gevaar liep had hij eigenlijk niet mogen schieten, maar justitie ziet in de omstandigheden rond de schietpartij vervolging niet op zijn plaats.


De politie was naar het asielzoekerscentrum geroepen omdat een bewoner zich agressief gedroeg. Toen hij met een mes een dreigende houding richting de agenten aannam, riepen zij meerdere keren dat hij het moest laten vallen. Een agent loste een waarschuwingsschot. Toen de asielzoeker daar ook niet op reageerde, schoot een agent de asielzoeker in zijn been.

De agent zou dat hebben gedaan om te voorkomen dat de asielzoeker zo dichtbij kwam dat de agenten uit noodweer moesten schieten. Er is dan minder tijd om goed te richten, waardoor de kans dat de aanvaller dodelijk wordt geraakt een stuk groter wordt.

Volgens de wet had alleen bij direct fysiek gevaar mogen worden geschoten, maar justitie ziet genoeg aanleiding voor een voorwaardelijk sepot. Het OM wijst erop dat de asielzoeker een dreigende houding en een mes had, niet reageerde op de oproepen en het waarschuwingsschot en dat bewust op een niet-vitaal deel van het lichaam is geschoten.

Een voorwaardelijk sepot houdt in dat de agent niet wordt vervolgd, tenzij die in een bepaalde periode een nieuwe overtreding begaat.

2013-11-22 13:27