Categories Nieuws Artikelen

Brandweer neemt geen afscheid van C2000

De brandweer blijft gebruikmaken van het communicatiesysteem C2000. Alleen voor de communicatie in en om brandende panden worden andere portofoons gebruikt, maar dat is gebruikelijk. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over crisisbeheersing.

Door berichtgeving in de media zou het beeld kunnen ontstaan dat de brandweer afscheid neemt van C2000, zei Opstelten. “Dat is niet het geval.” De Telegraaf schreef eerder deze maand dat brandweermannen in het veld vanaf volgend jaar onderling niet meer met C2000-portofoons praten, maar via andere walkietalkies.

De brandweer blijft voor reguliere communicatie, bijvoorbeeld met andere hulpdiensten, ‘gewoon’ gebruikmaken van C2000. Alleen voor het werk in en om panden wordt een ander systeem gebruikt, omdat bij C2000 de dekking kan wegvallen. Dat is helemaal niet nieuw, zei Opstelten, want het is bekend dat C2000 geen binnenhuisdekking garandeert

Deze manier van werken met een centraal communicatienetwerk aangevuld met aparte walkietalkies zou internationaal heel gebruikelijk zijn. In Groot-Brittannië gaan brandweerlieden ook zo te werk, aldus de bewindsman. De aanbesteding van de nieuwe portofoons vindt verder volgens de regels plaats.

C2000 vertoont geregeld kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij veel van het systeem wordt gevergd. Zo had de Groningse politie vorig jaar in aanloop naar de rellen die in Haren uitbraken nog grote problemen met de communicatieapparatuur.

2013-11-28 13:11