Boete voor islamitische nepuniversiteit

De islamitische Alhuraa Universiteit in Den Haag moet een boete betalen van vijftigduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, voor oplichting en het vervalsen van diploma’s. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De universiteit heeft zich jarenlang ten onrechte voorgedaan als onderwijsinstelling. De school heeft wel ‘universiteit’ in de naam staan, maar heeft geen geaccrediteerde opleidingen en mag dus geen wettelijk erkende diploma’s verstrekken. Tussen april 2007 en juli 2010 kregen echter ruim honderd leerlingen toch een diploma.

Hoewel het ministerie van Onderwijs al in 2008 liet weten dat Alhuraa geen diploma’s mocht verstrekken, ging de school hier toch mee door. Hierdoor hebben veel studenten schade geleden, aldus de rechtbank.

De universiteit moet aan een van de gedupeerde studentes een schadevergoeding betalen van 4640 euro, oordeelde de rechtbank. De studente was dat bedrag kwijt aan studiekosten, naar nu blijkt voor een diploma dat niets waard is. De school moet verder op zijn website een tekst in het Engels en Arabisch plaatsen dat de instelling niet bevoegd is om bachelor- en masterdiploma’s uit te reiken. De site wordt momenteel vernieuwd.

Het OM had een boete van zeventigduizend euro geëist, waarvan twintigduizend voorwaardelijk. De rechtbank vond een lager bedrag passender, mede omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak aan de rechter is voorgelegd.

2013-12-03 14:02