Kamer stemt voor vrije toegang Roemenen

De Tweede Kamer heeft dinsdag in grote meerderheid ingestemd met de vrije toelating van Roemenen en Bulgaren tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Alleen PVV, SP en Partij voor de Dieren willen werkvergunningen verplicht blijven stellen.

Op verzoek van PVV-leider Geert Wilders hield de Tweede Kamer een hoofdelijke stemming over een voorstel van de PVV om in weerwil van Europese afspraken werkvergunningen verplicht te blijven stellen. Van de aanwezige Kamerleden stemden 32 voor en 114 tegen.

De Telegraaf meldde dinsdag dat volgens onderzoek van Maurice de Hond zo’n tachtig procent van de bevolking tegen de vrije komst van Roemenen en Bulgaren is. De kwestie komt ook aan de orde als de Tweede Kamer dinsdag en woensdag debatteert met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA).

De beperkingen voor Roemenen en Bulgaren vervallen per 1 januari. Nederland heeft volgens Europese afspraken geen mogelijkheden de komst van deze groepen langer tegen te houden.

Volgens Roemenië hoeft Nederland geen vloedgolf te verwachten. De Roemeense minister van arbeid Mariana Campeanu verwacht dat er hooguit enkele duizenden Roemenen zullen komen, zei ze in september in een interview met persbureau Novum Nieuws. Van de komst van tienduizenden Roemenen zal zeker geen sprake zijn, voorspelde zij.

2013-12-03 16:17