Categories Nieuws Artikelen

Nee, niet visumvrij reizen voor Turken

De Turkse kranten en websites staan er vandaag vol mee. ‘Turkse staatsburgers kunnen binnenkort vrij reizen binnen Europa.’ Het lijkt groot nieuws waar Turkije al heel lang op wacht. Maar wat is hier eigenlijk van waar?

De grootste Turkse krant Hurriyet kopt met: Erdoğan stemt in met de ‘belangrijke regeling’. Volgens de website van de krant zou een van de grootste drempels voor het vrije verkeer van Turkse staatsburgers binnen Europa nu verleden tijd zijn.

Een ander Turkse krant schrijft dat Turken ‘binnenkort geen visum meer hoeven aan te vragen voor Europa’ en de Turkse minister Bağış zegt dat ‘binnen drie jaar geen visa-eisen meer’ gelden voor Turken.

Nu even de feiten

Europa wil al jaren dat illegale immigranten die via Turkije Europa proberen binnen te komen, ongeacht hun nationaliteit teruggestuurd kunnen worden naar Turkije, zodat Turkije de zorg draagt over hun uitzetting naar hun eigen land. Turkije vond dat niet wenselijk, maar de Turkse premier Erdoğan lijkt hier nu akkoord mee te gaan. Wel stelt de premier de voorwaarde dat er een versoepeling komt voor Turken die binnen Europa willen reizen.

Op korte termijn betreft het de volgende punten:

– Sommige beroepsgroepen kunnen wellicht een visum krijgen dat vijf jaar geldig is
– Bij een aanvraag voor een visum zal men minder documenten hoeven te overleggen  
– De kosten voor een visum worden verlaagd naar 35 euro

 

En als Europa tevreden is:

- Over drie jaar gaat Europa kijken of Turken vrijgesteld kunnen worden van een visum voor Europese reizen

 

Addertje onder het gras

Een belangrijk onderdeel van de afspraken tussen Turkije en de Europese Unie waar men helaas vaak overheen leest, is dat zowel Turkije als Europa over drie jaar gaan kijken of ze bovenstaande afspraken voortzetten. Pas dan zal gesproken worden over de vraag of Turken zonder een visum naar Europa mogen reizen.

Ik weet wat Europa over drie jaar zal stemmen. Toch?

 

Update:

Turkse minister Ahmet Davutoglu: “Turken hebben uiterlijk over 3,5 jaar geen visum meer nodig om de Europese Unie binnen te komen”

 

Update:

Reactie uit Brussel: Brussel wil niet zo ver gaan nu al een tijdstip te noemen waarop reizen zonder visum naar de EU voor Turken mogelijk zou kunnen worden.