Nieuw besluit over proefverlof Volkert van der G.

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) buigt zich waarschijnlijk deze week opnieuw over het proefverlof van Volkert van der G. Dat laat een woordvoerder van de raad maandag desgevraagd weten. Wanneer de uitspraak van de raad precies wordt verwacht, is nog niet bekend.

Van der G. ging in oktober in beroep tegen het besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om hem geen proefverlof te geven. De RSJ kan het beroep van de moordenaar van Pim Fortuyn ongegrond verklaren, waarmee alles blijft zoals het is. Ook kan de raad Teeven opdragen een nieuwe, beter onderbouwde, beslissing te nemen of zelf een definitief besluit nemen.

Teeven wilde eerder niet meewerken aan proefverlof omdat dat maatschappelijke onrust met zich mee zou brengen. De RSJ vond juist dat een goede terugkeer in de samenleving belangrijker is dan onrust. Volgens Teeven kan Van der G. zich in zijn cel voorbereiden op een terugkeer. Hij zou daarvoor een eigen ruimte krijgen om praktische zaken te regelen.

De 44-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In mei heeft hij er twee derde van zijn straf op zitten. Hij komt dan hoogstwaarschijnlijk voorwaardelijk vrij.

2013-12-09 10:29