PvdA-Statenlid ziet voorlopig af van aangifte

Het Limburgse PvdA-Statenlid Selçuk Öztürk doet voorlopig geen aangifte tegen tegen zijn oud-PVV-scollega Cor Bosman. Dat meldt fractievoorzitter van de Limburgse PvdA Bert Kersten dinsdagavond. Volgens Kersten wil Öztürk eerst een debat voeren over de kwestie in de Provinciale Staten van Limburg.

Bosman noemde Öztürk in een interne mail die een jaar geleden werd verstuurd ‘een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken’. De mail lekte vorige week uit. Bosman is inmiddels uit de PVV-fractie gezet. Het oud-PVV-Statenlid kondigde maandag aan verder te gaan als eenmansfractie.

Tijdens een vergadering dinsdagavond gaf volgens Kersten de fractie unaniem aan dat Öztürk aangifte moet doen. “Er zijn toch grenzen aan wat volksvertegenwoordigers kunnen roepen”, aldus de fractievoorzitter.

Öztürk gaf volgens Kersten echter aan dat zijn gezin veel last heeft van de woorden van Bosman. Zo zouden zijn kinderen worden geplaagd op school.

Daarbij gaat het Öztürk vooral om het maatschappelijke debat. Zo wil hij kijken wat met name de rest van de PVV en de andere coalitiepartners in Limburg ermee gaan doen, zegt Kersten. Ook wil hij zien wat Bosman de komende tijd gaat zeggen. Het PvdA-Statenlid heeft drie maanden de tijd om aangifte te doen, tekent de fractievoorzitter daarbij aan.

Dinsdag maakte het Provinciaal Platform Minderheden in Limburg bekend aangifte te doen tegen Bosman vanwege zijn kwetsende uitlatingen. Volgens voorzitter Aissa Meziani heeft hij zich schuldig gemaakt aan discriminatie en groepsbelediging.

Bosman heeft zijn excuses aangeboden. Hij liet vorige week weten dat zijn uitlatingen ‘niet correct’ waren. Hij zei dat hij zich wel vaker van ‘sarcastische humor en zelfspot’ bedient.

18 januari 2012, 08:34
©novum