Extra miljoenen tegen toeslagenfraude

Het kabinet trekt 4,6 miljoen euro extra uit om gemeenten te helpen het bevolkingsregister op orde te krijgen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Gemeenten moeten het geld gebruiken om verdachte patronen op te sporen. “Als er na de geboorte van een kind opeens vaak sprake is van een scheiding, moet een gemeente opletten of er niet iemand heeft zitten uitrekenen dat dat fiscaal voordelig is”, zei Plasterk.

Plasterk moest in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het nieuws dat op grote schaal wordt gefraudeerd met toeslagen. Mensen schrijven zich bijvoorbeeld verkeerd in om een hogere toeslag te ontvangen.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet te weinig heeft gedaan nadat in april de ‘Bulgarenfraude’ met toeslagen aan het licht kwam. Plasterk zegde toe op korte termijn op de zaak terug te komen met een brief aan de Kamer.