Rapport Chemie-Pack mag verschijnen

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij Chemie-Pack mag worden gepubliceerd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Chemie-Pack. Afgelopen zondag lekten gedeelten van het conceptrapport al uit.

De bestuurders van het inmiddels failliete Chemie-Pack vinden dat in het rapport tientallen onjuistheden staan en dat de opstellers onbehoorlijk hebben gehandeld. Zo vinden zij het onterecht dat de Onderzoeksraad het onderzoek naar de oorzaken van de brand heeft overgelaten aan de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid.

De voormalige burgermeester van Amersfoort en Utrecht, Annie Brouwer-Korf, had volgens Chemie-Pack geen zitting mogen nemen in de raad, omdat zij in het verleden voorzitter was van belangenverenigingen voor politie en brandweer. De bestuurders van Chemie-Pack meenden bovendien te weinig tijd te hebben om op het rapport te reageren en eisten daarom een verbod of meer tijd om te reageren. Alle eisen zijn door de rechtbank afgewezen.

De bestuurders van Chemie-Pack reageren via hun advocaat teleurgesteld. Ze besluiten binnen enkele dagen of ze in hoger beroep te gaan, zegt advocaat Robert van ’t Zelfde. “Wij hebben fouten ontdekt in het vonnis en zijn het niet eens met de juridische redenering.”

In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de Onderzoeksraad naar de grote brand die op 5 januari 2011 ontstond op het terrein van Chemie-Pack. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.

In de uitgelekte conceptversie van het rapport trekt de Onderzoeksraad fel van leer over de gang van zaken rond de brand. Chemie-Pack, de gemeente Moerdijk en hulpdiensten lieten flinke steken vallen. Zo deugden vergunningen niet, was daarop geen controle en verliep de communicatie tijdens de brand chaotisch.

De officiële publicatie van het rapport stond in eerste instantie gepland voor eind januari. De Onderzoeksraad geeft Chemie-Pack een week extra om te reageren, waardoor de publicatie nu gepland staat voor de eerste week van februari. Mocht Chemie-Pack besluiten tot een versneld hoger beroep, dan kan deze datum nog worden uitgesteld.

De directie van Chemie-Pack wordt ook vervolgd door het Openbaar Ministerie. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan. Het bedrijf Chemie-Pack werd eind augustus failliet verklaard.

18 januari 2012, 13:57
©novum