‘Kabinet moet wel excuses maken voor Srebrenica’

Voormalig voorzitter Bert Bakker van de parlementaire enquêtecommissie die de val van Srebrenica onderzocht vindt dat de Nederlandse regering excuses moet maken aan de slachtoffers van de genocide daar in 1995. Volgens hem zijn excuses ‘vanuit een menselijk oogpunt wel relevant’, zegt hij op BNR Nieuwsradio.

Bakker, voormalig Kamerlid voor D66, noemt het begrijpelijk dat premier Mark Rutte (VVD) niet de verantwoordelijkheid voor de genocide naar zich toe wil trekken. “We waren daar om de moslimgemeenschap te beschermen en dat hebben we niet waargemaakt. Maar ik denk dat Rutte bang is, zoals de Nederlandse staat altijd bang is geweest.”

De eventuele vervolging van voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans noemt Bakker onverstandig. Als er iemand aansprakelijk gesteld moet worden dan is dat volgens hem de Nederlandse staat. “Karremans was in dienst van de Nederlandse staat. Hij is daar naartoe gezonden en aan de omstandigheden waarin hij terechtkwam, kon hij niets doen. Het punt is dat hij er nooit zo slecht en licht bewapend bij had moeten staan.”

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend moslimmannen en -jongens uit de enclave werden weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. Vorige week lieten minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Tweede Kamer weten dat Nederland geen excuses zal aanbieden aan de nabestaanden van de drie.

18 januari 2012, 16:57
©novum