VVD wil taaleis voor bijstand

Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen moeten vanaf volgend jaar mogelijk voldoen aan taaleisen. Dat wil althans de VVD. Voor mensen in de bijstand moeten dezelfde eisen gaan gelden die er nu ook zijn voor mensen die verplicht moeten inburgeren, legt VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen donderdag uit op Radio 1.

Volgens de VVD’er is het een redelijke eis voor mensen in de bijstand om Nederlands te beheersen, omdat het anders moeilijk is om werk te vinden. “Als je helemaal geen Nederlands spreekt dan ben je nauwelijks bemiddelbaar.” Omdat het gaat om een uitkering, zou de eis ook gelden voor EU-burgers, ook al zijn ze vrijgesteld van de inburgeringsplicht.

PvdA, GroenLinks en SP zijn sceptisch, maar Nieuwenhuizen is hoopvol dat ze het wetsvoorstel uiteindelijk toch steunen. “Ze steunen het basisprincipe. Ik begrijp dat ze de uitwerking van het voorstel even afwachten, maar ik heb goede hoop.” CDA, PVV en D66 staan volgens Van Nieuwenhuizen positief tegenover het idee.

19 januari 2012, 09:36
©novum