Honderdduizend incidenten huiselijk geweld in 2012

De politie heeft vorig jaar ruim 95 duizend incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. In 44,8 procent van de gevallen was de agressie gericht op de partner en in 22 procent op de ex-partner. Dat blijkt dinsdag uit een politierapport over huiselijk geweld.

Bij een kwart van de incidenten was alcohol in het spel. Een derde van alle moorden en doodslagen in Nederland vindt plaats binnen de huiselijke kring.

Vijftien procent van de slachtoffers in 2012 waren minderjarig. Dat komt neer op ongeveer 3675 kinderen. Jongeren maken zich ook weleens schuldig aan geweld tegen hun ouders, dat komt voor in tien procent van de gevallen. Bij seksueel huiselijk geweld is een kwart van de slachtoffers minderjarig.

De politie heeft meer dan veertienduizend huisverboden opgelegd sinds dat wettelijk mogelijk werd in 2009. Dat komt neer op 56 huisverboden per week.

2013-12-17 09:38