Facebook kan uw berichten lezen

Facebook kan berichten van gebruikers bekijken zonder dat deze statusupdates of reacties daadwerkelijk gepubliceerd zijn. Tegenover de Los Angeles Times laat het internetbedrijf weten dat dit binnen de gebruikersovereenkomst valt. In de zomer van vorig jaar volgde Facebook zo’n vijf miljoen Britse en Amerikaanse gebruikers voor een onderzoek.

Met het onderzoek wilde het internetbedrijf de mate van zelfcensuur van Facebook-gebruikers in kaart brengen. Een derde van de statusupdates werd uiteindelijk niet gepubliceerd door de bespioneerde gebruikers. Bij reacties was dat dertien procent.

Facebook benadrukt tegenover de Amerikaanse krant niet inhoudelijk te hebben gekeken naar de berichten. Er werd alleen bijgehouden of iemand een bericht typte van meer dan vijf letters en of dit bericht vervolgens wel of niet binnen tien minuten werd gepubliceerd. Het beursgenoteerde bedrijf geeft aan dit soort data niet langer te volgen.

In de gebruikersovereenkomst geeft Facebook wel aan allerlei andere activiteiten te meten. Dit kan variëren van de foto’s waarop een gebruiker klikt, de personen die worden gezocht tot en met de reacties die op berichten van vrienden worden gegeven. Leeftijds- en locatiegegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde advertenties te tonen.

2013-12-18 10:11