Categories Nieuws Artikelen

‘Overheid mag illegaal op straat zetten’

De overheid is niet verplicht om uitgeprocedeerde asielzoekers van eten, kleding en onderdak te voorzien. Dat staat in een nog niet gepubliceerd advies van de Raad van State aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), schrijf De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.

De Raad van Europa oordeelde vorige maand dat Nederland een zorgplicht voor de uitgeprocedeerde asielzoekers heeft. Teeven noemde die voorlopige uitspraak ‘onwenselijk’ en betwijfelde of deze wel bindend is. Hij vroeg de Raad van State om advies.

Die zou nu stellen dat de uitspraken van de raad weliswaar gezaghebbend, maar niet bindend zijn. Asielzoekers kunnen er geen rechten aan ontlenen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven in Nederland onder meer in tentenkampen, kraakpanden en vluchtkerken. In Amsterdam kregen ongeveer honderd asielzoekers van de gemeente onderdak in een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat. Ze mogen daar een halfjaar blijven.

2013-12-19 13:10