Stemmen blijft mogelijk met verlopen id-bewijs

Stemmen met een verlopen paspoort of ander identiteitsbewijs is ook mogelijk bij de verkiezingen die de komende jaren plaatsvinden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag bekendgemaakt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2009 gold voor het eerst een legitimatieplicht bij verkiezingen. Veel mensen, vooral ouderen, bleken daaraan niet te kunnen voldoen omdat ze alleen een verlopen identiteitsbewijs hadden. Het kabinet besloot daarop dat een maximaal vijf jaar verlopen identiteitsbewijs ook geldig is. Deze maatregel liep eigenlijk eind dit jaar af, maar Plasterk heeft hem nu met vijf jaar verlengd.

Volgend jaar gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraad (19 maart) en het Europees Parlement (22 mei). In 2015 volgen verkiezingen voor de Provinciale Staten.

2013-12-19 16:38