Oud-verdachte Schipholbrand eist ruim 6,5 ton

De Libiër die jaren werd vervolgd voor het veroorzaken van de Schipholbrand, eist een schadevergoeding van ruim 6,5 ton van de staat. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten. Het gerechtshof in Den Haag buigt zich volgende maand over het verzoek.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf gedetineerde illegalen om het leven. Vijftien anderen raakten gewond. Justitie verdenkt Ahmed Al-J. ervan de brand opzettelijk te hebben veroorzaakt. Het hof acht dat niet bewezen en sprak hem in maart vrij. De vrijspraak is definitief omdat justitie niet in cassatie gaat.

Volgens raadsman Raymond Frijns is de geëiste schadevergoeding van 663.700 euro vrij hoog, maar is het bedrag verdedigbaar. Zo heeft de Libiër bijna anderhalf jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

2013-12-24 11:19