Erdogan vervangt tien ministers

De Turkse premier Erdogan heeft vandaag het kabinet op de schop genomen. Hij maakte laat in de avond tijdens een persconferentie de 10 nieuwe ministers bekend. Daarmee is de helft van het kabinet vervangen door nieuwe namen.

Eerder vandaag namen al drie Turkse ministers ontslag; hun zoons zouden betrokken zijn geraakt bij een corruptieschandaal. Dat zijn de ministers Guler van Binnenlandse Zaken, minister Caglayan van Economische Zaken en minister Bayraktar van Milieu.

Nu is ook minister Egemen Bagis –verantwoordelijk voor EU-uitbreiding- vervangen. Zijn naam werd ook genoemd in het corruptieschandaal, maar hij was nog niet afgetreden.
Overigens ontkennen de ministers dat zij of hun zoons betrokken zijn geweest bij corruptie. Wel laat Bayraktar weten dat hij onder druk is gezet door premier Erodogan om op te stappen. Volgens Bayraktar zou premier Erdogan zelf ook betrokken zijn geweest bij het corruptieonderzoek. Daarom riep hij Erdogan op om ook op te stappen.

In Istanbul wordt op verschillende plaatsen gedemonstreerd tegen premier Erdogan. Ze willen dat Erdogan ook opstapt.