‘Meer excessief voetbalgeweld dan gedacht’

Excessief voetbalgeweld komt veel vaker voor dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Politie en Wetenschap dat in handen is van Nieuwsuur. Jaarlijks komt extreem fysiek geweld duizend keer voor. De KNVB registreert veel minder incidenten, omdat een groot deel niet gemeld wordt bij de voetbalbond.

Volgens de KNVB waren er in het seizoen 2012-2013 412 gevallen van excessief geweld in het amateurvoetbal. De onderzoekers zeggen dat een op de drie incidenten niet gemeld wordt uit angst voor boetes en administratieve rompslomp.

Jaarlijks worden zo’n 750 duizend amateurwedstrijden gespeeld. Geweld komt vooral voor bij risicoclubs in grote steden. Deze clubs hebben veel spelers met een ‘kort lontje’ en kampen vaak met organisatorische en financiële problemen.

Voor het onderzoek zijn voetbalclubs, gemeentes en politie gevraagd naar hun ervaringen over geweld op de voetbalvelden. Ook observeerden de onderzoekers wedstrijden.

2013-12-28 22:31