Categories Nieuws Artikelen

‘Nieuwjaarsvandalen krijgen zelden huisarrest’

Van de bijna elfhonderd Nederlanders die zich tijdens de vorige jaarwisseling misdroegen hebben er slechts dertien voor de komende nacht huisarrest opgelegd gekregen. De vakbonden, die al jaren vragen om een betere bescherming van hulpverleners die tijdens oud en nieuw moeten werken, vinden dat onbegrijpelijk, schrijft het AD dinsdag.

Het OM waarschuwt ieder jaar zwaardere straffen te eisen voor misdragingen rond de jaarwisseling. Ook wordt gedreigd met het opleggen van huisarrest, maar daar blijkt in de praktijk weinig van terecht te komen. Rond de vorige jaarwisseling werden 1098 relschoppers opgepakt, van wie er 75 hulpverleners hadden belaagd. Slechts dertien overtreders kregen te horen dat ze deze keer binnen moeten blijven. Als ze buiten komen, kunnen ze worden opgepakt.

“Het signaal zou moeten zijn dat we van hulpverleners afblijven, maar als er nu maar dertien raddraaiers huisarrest hebben, word ik daar niet blij van”, zegt vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Saskia Dorresteijn in de krant. Zij spreekt van een onbegrijpelijk laag aantal. Ook voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers Marcel Dokter noemt het aantal ‘erg laag’. “Ik weet van onze vrijwilligers dat ze elke jaarwisseling de grootste raddraaiers van het jaar ervoor weer tegenkomen.”

2013-12-31 07:22