Categories Nieuws Artikelen

Onjuiste spatie 2013 bezorgt Máxima taakstraf

Een spatiefout waardoor koningin Máxima een taakstraf leek te hebben gekregen heeft het geschopt tot onjuiste spatie van 2013. De titel gaat dit jaar naar entertainmentsite bruno.nl voor de kop ‘Haagse rechters laten Máxima portretten verwijderen’, meldt het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) dinsdag.

Het artikel ging over het verwijderen van portretten van Máxima, kortgezegd Máxima-portretten (of zelfs zonder streepje: Máximaportretten). “De kop laat mooi zien hoe één onjuiste spatie de betekenis van een tekst compleet kan veranderen”, stelt het platform SOS. Het leek volgens het SOS of Máxima een ‘koninklijke taakstraf’ had gekregen.

Een kop waarin onder meer NRC Handelsblad over een ‘bronstige hertenimitator’ repte haalde de tweede plaats. De onjuiste spatie gaf de indruk dat het om een hitsige imitator van herten ging. Maar in werkelijkheid werd gezocht naar iemand die een bronstig hert kon nadoen, oftewel een bronstigehertenimitator.

De derde plaats was weggelegd voor een ‘net jurkje’ van winkelketen Erochique, dat helemaal niet zo geschikt bleek voor chique aangelegenheden. De vierde plaats ging naar een ‘zoete witte wijnprofessor’ uit een televisieprogramma van Omroep max. De Amsterdamse Schoolwijzer werd vijfde omdat daarin kon worden gezocht naar scholen in het ‘Basis Onderwijs’. Buienradar.nl werd zesde met ‘weer updates’.

Vorig jaar won het Rijksmuseum de verkiezing, omdat het in zijn logo een spatie had geplaatst tussen ‘Rijks’ en ‘museum’. Toen was vooral de verontwaardiging over deze spatie, een idee van ontwerpster Irma Boom, voor veel mensen aanleiding hierop te stemmen. Doorgaans wint vooral de grappigste blunder.

Zo ging de nieuwskop ‘Veel diarree gevallen in Nickerie’ in 2011 met de titel aan de haal. Het jaar daarvoor won V&D met een advertentietitel ‘Nijntje kussen 5 euro’. GVB won daarvoor met de aankondiging dat de OV-chipkaart het einde van gefrummel met ‘losgeld’ zou betekenen.

2013-12-31 11:33

Foto RvD, Frank van Beek