Categories Nieuws Artikelen

‘Anne, chocolade yemek var miyim?’

We horen het vaak: ‘Turkse jongeren spreken niet goed Turks.’ Dat Turkse kinderen zich niet goed kunnen uitdrukken in het Turks, blijkt met name als Turken naar Turkije op vakantie gaan. Het is zodanig slecht gesteld met de Turkse spreekvaardigheid van kinderen, dat papa vaak als tolk moet optreden in conversaties tussen kind en oma en opa.

De Turkse gemeenschap maakt zich al jaren zorgen over hoe hun kinderen Turks praten. Of beter gezegd: dat ze nauwelijks Turks spreken. ‘Anne, chocolade yemek var miyim?” is een veelgehoorde kreet.

Maar als u denkt dat Turkse kinderen in tegenstelling tot hun Turks, heel goed Nederlands spreken, dan heeft u het mis. Want Turkse kinderen spreken ook niet goed Nederlands. Althans, niet zo goed als hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Onderzoek wijst uit dat Turkse kinderen met een taalachterstand van twee jaar aan het basisonderwijs beginnen. Deze achterstand is vaak door de ouders doorgegeven aan hun kinderen en heeft verregaande gevolgen voor het kind. Bijvoorbeeld op school. En dat komt absoluut niet omdat deze kinderen dom zijn. In tegendeel zelfs.

Kijk hieronder naar een filmpje van Demet TV (in samenwerking met het Inspraak Orgaan Turken) over taalachterstand bij Turkse kinderen.

 

 Filmpje van 2009 over taalachterstand bij Turkse kinderen.