Warmste 3 januari sinds begin metingen

Nog nooit is zo’n warme 3 januari geregistreerd als in 2014. Om 13.40 uur oversteeg de temperatuur in De Bilt de 11,8 graden. Daarmee is het oude record uit 1948 uit de boeken, meldt weeronline.nl. De temperatuur wordt bijgehouden sinds 1901.

De warmste plaats in Nederland is tot nu toe het Limburgse Ell met 12,6 graden. Door de buien van vrijdagmiddag zakt de temperatuur enigszins, voorziet de weersite.

Voorlopig wordt geen winterweer verwacht. De komende tien dagen laten nauwelijks nachtvorst zien. De middagtemperaturen schommelen veelal rond de 10 graden. Regelmatig valt er een bui.

Met gemiddeld 6 graden staat deze winter op de zesde plaats van warmste winters ooit tot nu toe. De warmste winter ooit gemeten was in 2007 met 6,6 graden. Toen vroor het in december, januari en februari slechts vijftien nachten.

December eindigde met een gemiddelde van 5,9 graden op de zesde plaats van warmste decembermaanden. Op verschillende plaatsen zijn de afgelopen tijd al bomen tot bloei gekomen die dat normaal pas in het voorjaar doen. Afgelopen week kwamen kwam het zelfs al tot overlast voor hooikoortspatiënten. Door de neerslag valt de overlast nu mee.

In de loop van de middag wordt de wind krachtiger en geleidelijk meer zuidwestelijk. Aan de westkust en op de Wadden komt dan een harde tot stormachtige wind te staan met zware windstoten van 80 tot 100 km/uur. De zwaarste windstoten treden op tijdens buien. In de avond is ook verder landinwaarts en in het IJsselmeergebied kans op zware windstoten. Het KNMI heeft code geel afgekondigd, wat staat voor gevaarlijk weer.

2014-01-03 14:21