‘Longkankerdoden omlaag door jaarlijkse scan’

Het aantal doden door longkanker kan veel lager worden als oudere rokers en ex-rokers jaarlijks een CT-scan laten maken. Zo’n controle zou de overlevingskansen kunnen vergroten, schrijft de Volkskrant maandag op basis van een Amerikaans-Nederlands onderzoek.

Een proef met vijftienduizend kettingrokers en ex-rokers tussen de 50 en 74 jaar in het Rotterdamse Erasmus MC levert tot nu toe positieve resultaten op. De helft van hen kreeg vier keer een CT-scan. Over twee jaar moet duidelijk zijn of die aanpak heeft geleid tot een daling van de sterfte aan longkanker.

De onderzoekers hopen dat de helft van de gevallen van kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en dat het sterftecijfer uiteindelijk met een kwart daalt. De eerste resultaten van het onderzoek, dat werd opgezet op verzoek van een adviesraad van de Amerikaanse overheid, zijn zo gunstig dat de raad adviseert een screening op longkanker in te voeren. Dat gebeurt nu alleen nog bij borst-, darm- en baarmoederhalskanker.

2014-01-06 07:18