Aantal megagemeenten gegroeid naar elf

Het aantal gemeenten dat een oppervlakte heeft van meer dan driehonderd vierkante kilometer staat sinds 1 januari op elf. Dat zijn er vijf meer dan in 2000. Het aantal minigemeenten daalde tegelijkertijd. Sinds de eeuwwisseling zijn 22 gemeenten kleiner dan tien vierkante kilometer verdwenen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De grootste gemeente is Súdwest-Fryslân met een oppervlakte van 505 vierkante kilometer. De kleinste is Schoonhoven met bijna zeven vierkante kilometer. In 2000 was de kleinste gemeente nog Bennebroek met nog geen twee vierkante kilometer.

De steeds grotere oppervlaktes van gemeenten zijn het gevolg van het samenvoegen van gemeenten. Sinds 1 januari telt Nederland 403 gemeenten, vijf minder dan een jaar eerder.

Op 1 januari is de nieuwe gemeente De Friese Meren ontstaan uit een fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim. De rest van Boarnsterhim is verdeeld over Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeente Boarnsterhim is opgeheven. In Zuid-Holland werd Alphen aan den Rijn uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.

2014-01-06 10:08