Categories Nieuws Artikelen

Griepepidemie op zijn vroegst eind januari

Een griepepidemie blijft Nederland voorlopig bespaard. Er zijn op dit moment weinig mensen ziek. Dat meldt het Nivel, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, maandag in de wekelijkse griepcijfers. Het instituut verwacht op zijn vroegst eind januari een griepepidemie.

In de laatste week van 2013 hadden ‘slechts’ zestien op de honderdduizend mensen een griepje. Vorig jaar waren dit in dezelfde periode nog zo’n zestig mensen. Het aantal steeg daarna snel, met een piek in de laatste week van januari waarin bijna 160 op de honderdduizend mensen ziek waren. Van een epidemie is sprake als het getal twee weken 51 of hoger is.

Dat de epidemie nog even op zich laat wachten, heeft volgens het Nivel onder andere te maken met het weer. “De temperatuur ligt nu een stuk hoger dan vorig jaar en ook de luchtvochtigheid is hoog. Griep grijpt sneller om zich heen bij een droge lucht en koud weer.”

Op dit moment komt de griep dus nog sporadisch voor. Met name kinderen tot 4 jaar zijn nu het slachtoffer. “Maar dat kan de komende weken veranderen. Al verwachten wij dat het nog wel even duurt. Griep verspreidt zich geleidelijk. We gaan niet in een week een enorme stijging zien. Als er een epidemie komt dan op zijn vroegst eind januari”, stelt de woordvoerder.

De griepepidemie van vorig jaar was met achttien weken de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar.

2014-01-06 12:35