DigiD Amsterdammers gekaapt

Criminelen hebben het DigiD-account van zeker 150 Amsterdammers gekaapt. Hierdoor konden de criminelen onder meer uitkeringen en toeslagen die voor inwoners van Amsterdam-Zuidoost waren bestemd op hun eigen rekening laten storten, schrijft de Volkskrant woensdag.

Hoe de criminelen te werk zijn gegaan en hoe groot de schade is, valt nog niet met zekerheid te zeggen. Het lijkt erop dat ze namens de inwoners nieuwe inloggegevens per post hebben aangevraagd en die vervolgens hebben onderschept. Rond de feestdagen is uit voorzorg een groot aantal DigiD’s geblokkeerd, zegt een woordvoerder van Logius. Dat is de dienst waar de ict-activiteiten van de overheid zijn ondergebracht.

De zaak lijkt sterk op een identiteitsfraude met DigiD in Groningen. Daar werd post van vooral studenten onderschept en werd met hun DigiD onder meer zorg- en huurtoeslag aangevraagd.De eerste aangiften in die zaak kwamen in juni binnen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de vijf verdachten die in die zaak zijn aangehouden ook met de identiteitsfraude in Amsterdam te maken hebben.

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer uitte in 2011 al kritiek op de fraudegevoeligheid van DigiD. De overheid gaat volgens hem achteloos om met de veiligheid. Ook was hij kritisch op de slechte manier waarop slachtoffers werden geholpen. Het lijkt er niet op dat de problemen inmiddels zijn opgelost. Een slachtoffer dat in de krant zijn verhaal doet vertelt dat hij aan de bel trok toen zijn AOW-uitkering niet werd gestort. Aanvankelijk kreeg hij te horen dat hij zijn DigiD zou hebben uitgeleend.

Begin vorige maand werd in Den Haag een nieuw stelsel van digitale communicatie gepresenteerd. Dat moet de problemen verhelpen.

2014-01-08 06:28