OM plukt bijna twee keer zo veel van criminelen

Justitie heeft vorig jaar 91,7 miljoen euro aan crimineel vermogen in beslag genomen. Dat is veertig miljoen euro meer dan in 2012, schrijft het AD woensdag. Het gaat om een recordbedrag.

De stijging komt onder meer doordat het ministerie van Veiligheid en Justitie twintig miljoen euro extra uittrok voor een programma waarbij politie, justitie en Belastingdienst samenwerken bij het afpakken van crimineel vermogen. Een groot deel van het bedrag wordt gevormd door één zaak. Een schikking in de fraudezaak rond de First Curaçao International Bank van John Deuss leverde 34,5 miljoen euro op.

In zes jaar tijd is het totaal aan afgepakt vermogen verdrievoudigd. Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om bijvoorbeeld onroerend goed of dure auto’s.

Het geld is in de eerste plaats bedoeld voor de slachtoffers, de rest gaat in de staatskas. Sinds vorig jaar bestaan er tweede afpakrondes. Als een veroordeelde in hoger beroep gaat, wordt bij hem opnieuw gezocht naar geld, sieraden of dure auto’s.

2014-01-08 06:48