Beatrix verhuist begin dit jaar naar Drakensteyn

Prinses Beatrix zal begin dit jaar verhuizen naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht. De regionale omroep spotte woensdag een oranje vaandel bij het kasteel.

Het vaandel wordt alleen gehesen wanneer een lid van de koninklijke familie aanwezig is. Een woordvoerder van de RVD laat weten dat Beatrix al geregeld op Drakensteyn te vinden is, maar dat ze nog niet officieel is verhuisd. “Dat gebeurt begin dit jaar.”

Het kasteel aan de Slotlaan in Lage Vuursche is privébezit van Beatrix sinds 1959, en de plaats waar ze haar gelukkigste huwelijksjaren met prins Claus doorbracht en haar kleine kinderen opvoedde. Ze woonde er van 1963 tot 1981. Toen werd ze koningin en verhuisde ze naar Den Haag, waar ze woonde in paleis Huis ten Bosch. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters verhuizen daar later naartoe.

In 2006 werd besloten dat Drakensteyn gerenoveerd zou worden om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Het werd volgens moderne eisen beveiligd en klaargemaakt voor de 21e eeuw.

Het kasteel ligt naast de begraafplaats van Lage Vuursche waar in augustus vorig jaar prins Friso werd begraven. Het was al bekend dat Beatrix er weer zou gaan wonen, alleen niet wanneer.

2014-01-08 18:13

Foto: © RVD – Jeroen van der Meyde