CBP tikt Media Markt op vingers om filmopnames

De Media Markt had vorig jaar geen video-opnames mogen maken van het eigen personeel. De stiekeme opnames zijn in strijd met de wet. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een donderdag gepubliceerd rapport. Het college beslist later of Media Markt een boete krijgt.

De winkelketen zette in een filiaal van Media Markt en vier filialen van Saturn, onderdeel van hetzelfde bedrijf, een zogenoemde mysteryshopper in met verborgen camera’s. In het kader van een training wilde de filiaalmanager kijken hoe het personeel het ervanaf bracht. De werknemers werden vervolgens met de beelden geconfronteerd en erop aangesproken.

“Een werknemer heeft óók in de werksituatie recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Het controleren van het functioneren van werknemers door camera-observaties kan ingrijpend zijn en grote gevolgen hebben voor werknemers”, zo stelt het CBP.

De directie van de Media Markt stelde naar aanleiding van de kwestie vorig jaar april een medewerker op non-actief die verantwoordelijk was voor de opnames. Het bedrijf bood destijds al zijn excuses aan.

2014-01-09 11:26