Achmea haalt declaraties van 1000 tandartsen terug

Zorgverzekeraar Achmea gaat van duizend tandartsen onterechte declaraties terugvorderen. Het totale bedrag kan oplopen tot zo’n vier miljoen euro, zegt een woordvoerder van de verzekeraar.

Na een data-analyse stelde Achmea vast dat de duizend tandartsen de laatste drie jaar onterechte declaraties hebben ingediend. “Soms werden combinaties gedeclareerd die niet mogelijk zijn”, licht de woordvoerder toe. “Of behandelingen die niet volgens de regels zijn uitgevoerd en daarom niet op die manier gedeclareerd kunnen worden.” 250 tandartsen kregen donderdag een brief, de overige 750 volgen nog.

De woordvoerder benadrukt dat Achmea niet verwacht dat in alle gevallen opzet in het spel is. “Zorgverzekeraars en tandartsen werken met een achterhaald declaratiesysteem dat dateert uit de jaren tachtig. Dat maakt het er niet makkelijker op.” Er zou snel een nieuw systeem moeten komen dat het declareren versimpelt, aldus de woordvoerder.

“Wij gaan ervan uit dat tandartsen niet frauduleus handelen”, laat een woordvoerder van Associatie Nederlandse Tandartsen weten in een reactie. “Tegelijkertijd zien wij dat tandartsen te maken hebben met een ingewikkeld declaratiesysteem.”

In december bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat tandartsen, huisartsen, psychologen en apothekers jaarlijks voor 75 miljoen euro aan foute en verdachte declaraties vergoed krijgen. De NZa vindt dat zorgverzekeraars fraude makkelijker moeten kunnen opsporen. Ze moeten daarvoor meer bevoegdheden moeten krijgen.

2014-01-09 13:35