PvdA steunt verdere bezuinigingen kabinet niet

Het kabinet hoeft bij verdere bezuinigingen niet meer te rekenen op steun van de PvdA als de PVV niet thuis geeft. Dat zegt PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview met de Volkskrant.

“Jongens, sorry, je bekijkt het maar”, zal Cohen zeggen als premier Mark Rutte (VVD) nog langs komt. Zelfs het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek is alleen bespreekbaar als Rutte ook over ‘een paar andere dingen’ wil praten.

De PvdA hielp het kabinet eerder aan een meerderheid bij stemmingen over het pensioenakkoord en de eurocrisis. Op die onderwerpen blijft de partij het kabinet steunen.

De SP staat in de peilingen historisch hoog, terwijl de PvdA op een dieptepunt is beland. Dat komt volgens de sociaaldemocraten doordat de SP nooit heeft meegewerkt aan plannen van de coalitie. Dat de PvdA dit wel heeft gedaan, zou in de peilingen zetels hebben gekost.

“Ik zou graag zien dat de peilingen beter waren, maar ik realiseer me dat het mede komt doordat we verantwoordelijkheid hebben genomen”, zegt Cohen in de krant. “Dan denk ik: nou ja, dan zijn die peilingen maar zo.” De PvdA houdt dit weekeinde een partijcongres.

Voor de gedoogcoalitie staan zware onderhandelingen over extra bezuinigingen op het programma. NRC Handelsblad schreef deze week dat al volgend jaar zeker zeven miljard euro extra moet worden bezuinigd omdat het begrotingstekort dan tot 3 procent moet zijn teruggebracht. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei donderdag tegen de Tweede Kamer dat hij de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) afwacht.

21 januari 2012, 13:02
©novum