‘Vrijwilligers stelen jaarlijks tien miljoen euro’

Vrijwilligers stelen bij elkaar jaarlijks zeker tien miljoen euro van de organisatie waar ze werken. Dat zegt onderzoeker Maarten den Ouden maandag in het Reformatorisch Dagblad. In de meeste gevallen gaat het om enkele duizenden euro’s, maar sommigen maken tonnen buit.

Die tien miljoen is volgens Den Ouden, die onderzoek deed naar fraude en diefstal onder vrijwilligers, slechts het topje van de ijsberg. Het bedrag is namelijk gebaseerd op rechterlijke uitspraken en aangiften, oftewel zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Zo’n vijftig kwesties komen jaarlijks aan het licht. Vaak is de penningmeester de dader. Alleen al in december hebben vrijwilligers volgens hem voor een bedrag van 750 duizend euro gestolen.

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) hoort regelmatig gevallen waarin gefraudeerd wordt door vrijwilligers. Wel zegt een woordvoerder dat hij niet weet hoe het bedrag van tien miljoen zich verhoudt tot het professionele circuit. “In winkeldiefstal gaat ook veel om. Maar dat neemt niet weg dat fraude te allen tijden moet worden voorkomen.”

Het voorkomen van fraude is volgens de vereniging niet lastig. “Maak van het beheren van de kas een duobaan”, tipt de zegsman. “Geef een ander bestuurslid dan de penningmeester de bevoegdheid om te kijken wat er gebeurt op de rekening. Stel er vragen over. Creëer geen situatie waarin je de kat op het spek bindt.”

Begin deze maand bleek nog dat de penningmeester van een begrafenisvereniging in Denekamp er met de kas vandoor was gegaan. Het raadslid van de gemeente Dinkelland sluisde zo’n 21 duizend euro door naar zijn eigen rekening.

2014-01-13 13:14