Moslimpartij wil ‘de boel wakker schudden’

De Nederlandse politiek is de afgelopen jaren veel te rechts geworden en sluit moslims buiten. “We zijn dat zat”, zegt de kersverse lijsttrekker Nourdin el Ouali van de Rotterdamse moslimpartij Nida dinsdag.

De 32-jarige El Ouali zat voorheen namens GroenLinks in de gemeenteraad van de Maasstad en maakt de overstap naar Nida om de ‘boel wakker te schudden’ tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. “Ik volg mijn hart en herken mezelf in de emancipatiedoelen van Nida”, aldus El Ouali. “Een grote groep Nederlanders heeft last van het politieke discours waarin islamologie en discriminatie een te grote rol spelen.”

Het partijbestuur maakte de overstap van El Ouali dinsdag bekend. Er is voor hem gekozen vanwege zijn welbespraaktheid, politieke ervaring en bevlogenheid. De partij hoopt met de nieuwe lijsttrekker meerdere zetels binnen te halen bij de gemeenteraadsverkiezingen

“Eén zetel zou al mooi zijn, maar het is realistisch dat het er meer worden”, schat El Ouali in. “De partij is van onderaf opgebouwd en krijgt veel steun uit de gemeenschap, we verkeren niet in een politiek vacuüm.”

De naam Nida verwijst naar uitingen in de koran die ‘stem’ en ‘oproep’ betekenen. Nida stelt vooral een ‘islamitische emancipatiebeweging’ te zijn die opkomt voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle bevolkingsgroepen. De partij komt in het bijzonder op voor de islamitische gemeenschap in de Maasstad.

“Het huidige discours zorgt voor twee groepen burgers”, zegt lijsttrekker El Ouali. “Mensen die volwaardig Nederlander zijn en een tweede, ondergeschikte groep die tot in het oneindige moet bewijzen Nederlands staatsburger te zijn.”

El Ouali kon dinsdagochtend nog geen speerpunten van zijn partij verklappen.

2014-01-14 10:35