Minder mensen wachten op orgaan

Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is met bijna elf procent gedaald. Begin vorig jaar wachtten nog 1286 op een orgaan, nu zijn dat er 1146, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting dinsdag. De afname was het grootst bij de wachtlijsten voor nier- en levertransplantaties.

De wachtlijst voor niertransplantaties nam met veertien procent af, die voor levertransplantaties met zestien procent. Het aantal harttransplantaties bleef gelijk, maar door een groeiend aantal patiënten werd de wachtlijst voor een hart langer. De wachtlijsten voor hoornvlies- en bottransplantaties krompen, ook al waren er minder donoren.

Het aantal donoren dat bij leven een orgaan of een deel daarvan afstond steeg van 490 naar 521. Het aantal overleden orgaandonoren bleef vrijwel gelijk: 255 dit jaar tegenover 252 vorig jaar. Het is het zesde jaar op rij dat het aantal orgaandonoren stijgt. Dat betekent volgens NTS-directeur Bernadette Haase niet dat de problemen met de wachtlijsten zijn opgelost. Zij wijst erop dat jaarlijks nog 150 mensen in de wachttijd overlijden.

Vorig jaar werden 1224 transplantaties uitgevoerd. In 521 gevallen ging het om een orgaan van een levende donor en in 703 gevallen om een transplantatie met organen van overleden donoren.

2014-01-14 12:59