Opstelten wil geen nieuw beleid kinderhandel

Minister van Veiligheid van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat nu geen extra maatregelen nemen om jonge slachtoffers van mensenhandel te helpen en beschermen. Volgens de bewindsman is daar binnen het huidige beleid voldoende aandacht voor, zei hij woensdag in een Kamerdebat.

Een meerderheid van de Tweede Kamer riep Opstelten op actie te ondernemen omdat de regelgeving tekort zou schieten. Vooral illegale kinderen worden achtergesteld, stelt de Kamer.

De Taskforce Mensenhandel gaat specifiek aandacht besteden aan de bescherming en preventie van minderjarige slachtoffers, reageerde Opstelten. Ook internationaal heeft kinderhandel veel aandacht. Verder gaat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel over een halfjaar nader in op de problematiek, zei de minister. “Dat kan aanleiding zijn om nadere maatregelen te nemen.”

De minister beaamde dat bij de hulp voor de ‘kwetsbare’ slachtoffertjes ‘maatwerk’ nodig is, zoals ook de Kamer zei. Hij wil geen apart beleid voor deze groep optuigen en daarom niet de leeftijdsgrens oprekken tot het moment dat kinderen hulp krijgen. D66 had daarom gevraagd. Kinderen zonder verblijfsvergunning krijgen nu geen hulp meer als ze 18 jaar worden.

Een ander voorstel van de partij om slachtoffers niet langer alleen door rechercheurs te laten verhoren maar ook altijd door een traumadeskundige, wil hij nader bekijken.

2014-01-15 11:53