Categories Nieuws Artikelen

Donderdag ‘PVV-dag’ in Tweede Kamer

De plenaire zaal in de Tweede Kamer is donderdag het toneel van voornamelijk dertigledendebatten, debatten over onderwerpen die door een minderheid van de Kamer op de agenda zijn gezet. Vooral de PVV kan haar hart ophalen. Zes van de zeven debatten zijn door de Partij van Geert Wilders aangevraagd.

De zeven debatten staan vanaf 10.30 uur op de planning. De Kamer praat dan onder meer over ouderen die op straat worden gezet en de verzorging van gebitten van ouderen in zorginstellingen. Het laatste debat staat vanaf 20.30 uur op het programma.

De term dertigledendebat verving enkele jaren geleden jaar de term spoeddebat omdat het vaak niet lukte de debatten ook daadwerkelijk met spoed te behandelen. Tegelijkertijd waren de onderwerpen die met een dergelijk debat werden geagendeerd niet altijd even urgent, vertelt een woordvoerder van de Tweede Kamer.

Ook bij deze dertigledendebatten is het niet gelukt de onderwerpen snel te plannen. Het debat over jodenhaat werd vorig jaar op 12 maart aangevraagd en het debat over het schenden van het beroepsgeheim door het VU medisch centrum en Eyeworks in juni. Voor de overige debatten kwam op 3 september groen licht.

Een debat dat door dertig leden is aangevraagd moet volgens de voorschriften in het reglement van orde binnen ‘redelijke termijn’ worden gehouden. Dat houdt in dat het ‘al naar gelang de noodzaak, zo snel als kan en wanneer de agenda het toelaat’, op de rol moet staan, aldus de woordvoerder.

2014-01-15 16:27