Categories Nieuws Artikelen

Meer meldingen over oplichting bij internetdaten

De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 375 meldingen gekregen over oplichting bij internetdaten. Dat zijn er een stuk meer dan een jaar eerder, toen nog 107 mensen meldden te zijn opgelicht door hun ‘internetliefde’, bevestigt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Oplichters benaderen hun slachtoffers steeds vaker via sociale media als Facebook.

De slachtoffers waren in totaal 3,5 miljoen euro kwijt aan hun zogenaamde minnaar. De meesten wordt enkele duizenden euro’s afhandig gemaakt, maar een van de slachtoffers zegt voor anderhalf miljoen euro te zijn opgelicht. Het merendeel van de meldingen, 78 procent, komt van vrouwen. Volgens de helpdesk zijn vooral ouderen kwetsbaar. Van hen weten sommigen niet zo veel van internet, maar ze hebben wel veel te besteden.

De singles worden onder meer via Facebook en Linkedin benaderd door veelal buitenlandse oplichters. Ze laten een liefde opbloeien en troggelen vervolgens duizenden euro’s van de verliefde slachtoffers af. De oplichters doen zich volgens de Fraudehelpdesk bijvoorbeeld voor als een buitenlandse zakenman die langs wil komen, maar net voor dat moment wordt beroofd. Hij vraagt zijn ‘geliefde’ vervolgens om geld.

De oplichters waren voorheen vooral actief op datingsites, maar kiezen nu steeds vaker voor sociale media als Facebook en Linkedin. De fraudeurs kunnen daar namelijk goed uitzoeken hoe het leven van hun slachtoffer eruitziet en daar vervolgens op inspelen. Achter de nepprofielen zitten volgens de helpdesk vaak bendes uit het buitenland.

2014-01-17 10:11