‘Matiging snelheid A10 goed nieuws voor bewoners’

Milieudefensie en de gemeente Amsterdam zijn blij met de uitspraak van de rechtbank over de snelheidsverhoging op de A10 West. De rechter vernietigde vrijdagochtend het besluit van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om de snelheid op de weg te verhogen naar honderd kilometer per uur. De minister moet met een nieuw plan komen.

Amsterdam noemt de uitspraak voor de bewoners langs de A10 ‘goed nieuws’. Daarnaast is de beslissing van de rechter ook voor de gemeente zelf een opluchting. “In Amsterdam komt verreweg het grootste deel van de vervuiling binnengewaaid. We doen wat we kunnen voor een schone lucht, maar de snelheidsverhoging op de A10 helpt daar zeker niet bij”, laat wethouder van Luchtkwaliteit Eric Wiebes (VVD) weten.

De gemeente geeft tot 2016 zo’n 76 miljoen euro uit aan maatregelen om de lucht schoner te krijgen. “We gaan ervan uit dat de minister het belang van een gezonde lucht voor omwonenden en de gemeente laat meewegen in haar nieuwe besluit”, aldus Wiebes.

Milieudefensie is ook tevreden met het besluit van de Amsterdamse rechtbank. “Wij zijn blij dat het belang van omwonenden van de A10 op waarde is geschat. We hebben duidelijk kunnen maken dat de lucht viezer en ongezonder is geworden. Gelukkig hecht de rechter daar meer waarde aan dan aan een hogere snelheid”, aldus een woordvoerder.

De snelheidsverhoging op de A10 West werd in juli 2012 ingevoerd. De gemeente Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie konden zich echter niet in het plan vinden en stapten naar de rechter. Ze waren van mening dat Schultz onvoldoende rekening had gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit.

Het bezwaar van Milieudefensie tegen de snelheidsverhoging op de A12 Voorburg/Den Haag heeft het vrijdagochtend niet gehaald. Hier waren geen meetgegevens beschikbaar en dus was er geen bewijs, oordeelde de rechter. Een woordvoerder van de milieuvereniging laat weten dat ‘ze de situatie in de gaten blijven houden’. “We weten nog niet wat we gaan doen, maar we laten het er niet bij zitten”.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kon vrijdagochtend nog geen reactie geven.

2014-01-17 10:43